HTML

szusszanat

vagyok a vagynak...

Friss topikok

linkblog

Archívum

Tátra- Bruchstücke einer Heldendichtung

2009.10.24. 00:19 :: Aeemit

Esterházy kastély, Magas-Tátra. Pozsonyi utcakölykök üdültetése, harmincas évek vége. Kosz és zsivaj. Egyik kiéhezettebb, sebesebb lelkű a másiknál. A tizen-huszonéves, elegáns alkalmi nevelőnők undorodva válogatnak köztük.
-Ez nem olyan tetves, meg egész intelligens pofája van, ezt elviszem.

-Gyere ide, fiam, hadd lássalak... á, nem, menj csak vissza...

-Te kiket viszel, Baba?

-Mindenkit, aki senkinek sem kell.

*

Éjszaka. Alvásidő. Hiába a jó levegő, a sok kirándulás, a legtöbb hálóban még állandó a nyüzsgés. Szótfogadni senki sem akar. Egy-két pofon is elcsattan. De az egyik teremben csönd van. Csak egy halk hang hallatszik.

-És akkor a tengerből kiemelkedett egy hatalmas, fémes szerkezet. Tengeralattjáró volt. A hajótöröttek rémülten bámulták. Némó kapitány a periszkóppal figyelte őket. Vajon megmenekülnek?

-Folytassa! Kérem, folytassa...

-Majd holnap. De csak akkor, ha most tényleg aludni mentek.

És alszanak.  És álmukban tovább szövik a mesét. Megérte a takaró alatt, Ili nővérével összemosolyogva, zseblámpával olvasni Vernét és Jókait és Mikszáthot. Csak a fény ne látsszon át az üvegajtón...

*

-Egy sípszó: visszafütyülsz, hogy tudjam, merre vagy. Két sípszó: megállsz. Három sípszó: azonnal elindulsz visszafelé. Értitek? 

-Igen.

-Irány az erdő. Most csak a tiétek.

*

-Én nem tehetek róla... ezek a mocskos kis kölykök mindig elkóborolnak. Mi lesz, ha egy medve... vagy egy farkas... vagy bármi... Én nem akarok miattuk börtönbe...

-Keresni kell őket. Nem lehetnek messze.

A két kölyköt a lengyel vámosok hozták vissza két napi bolyongás után. Véletlenül átjutottak az erdőben a határon.  A nevelőnő megkönnyebbült.

Baba gyerekei közül soha nem szökött meg senki...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hermelinesholgy.blog.hu/api/trackback/id/tr21470953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása